Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-05@11:38:07 GMT

قلعه‌ بختک لیلان را بیشتر بشناسیم

تاریخ انتشار: ۱ مهر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۲۰۴۹۶۹

قلعه‌ بختک لیلان را بیشتر بشناسیم

قعله‌ی باستانی بختک مربوط به دوران پیش از تاریخ ایران باستان است که شهر لیلان را مانند حصاری در برگرفته است.

به گزارش ایسنا، محوطه قلعه بختک لیلان حدود 100 هکتار است. ده ها تپه در این محوطه بررسی شده که بیشترین آن‌ها در جبهه شرقی محوطه قرار گرفته‌اند، تاکنون 46 تپه در اطراف قلعه بختک شناسایی شده است، آثار بررسی سطحی قلعه حاکی از قدمت پیش از تاریخ تا دوره اسلامی این قلعه بوده و آثار دوره ساسانی و اشکانی نیز  در آن به چشم می خورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

باستان شناسان معتقدند آثار یافت شده از قلعه بختک لیلان با ۳ هزار سال قدمت در شهرستان ملکان، به احتمال وجود شهر تاریخی شیز در این منطقه اعتبار بیشتری می‌بخشد.

قلعه بختک مربوط به هزاره‌های اول، دوم، سوم و چهارم پیش از میلاد مسیح است، این قلعه در 19 مرداد 1379 با شماره 2780 به ‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، از این قلعه در دوران ساسانی به عنوان پایتخت زمستانی نیز استفاده می شد و آتشکده آذرگشسب در آن قرار دارد.

اقدامات اکتشاف و مرمت قلعه براساس طرح ارائه شده از سوی محققین دانشگاه تهران  انجام می‌شود

فرماندار شهرستان ملکان در گفت‌گو با ایسنا، در خصوص قلعه‌ی تاریخی بختک لیلان، اظهار کرد: قدمت این قلعه مربوط به دوره‌ی اشکانیان و ساسانیان بوده و در فهرست آثار ملی نیز ثبت شده است.

محمدباقر خانی افزود: امسال نیز به عنوان پایگاه ملی قلعه شهر مصوب و مدیر پایگاه آن نیز منصوب شده است و اقدامات مربوط به اکتشافات، بازسازی و مرمت آن نیز انجام می‌شود.

وی با بیان این‌که در حال حاضر کل قلعه‌ی بختک زیر خاک باقی مانده است، گفت: قسمتی از برج‌های قلعه‌ی بختک کشف شده و مرمت آن نیز انجام می‌شود.

وی افزود: با توجه به این‌که کل قلعه زیر خاک مدفون شده، بنای آن نیز سالم باقی مانده است، سالانه اقداماتی در راستای اکتشاف آن نیز توسط پایگاه ملی قلعه انجام خواهد شد تا محلی برای بازدید گردشگران شود.

خانی با بیان این‌که قلعه‌ی بختک لیلان به مساحت 100 هکتار است، گفت: کل قلعه با تپه‌های اقماری کشف شده و اکنون نیز حفاظت می‌شود.

وی در خصوص تصویر منتشره شده مبنی بر تخریب قلعه‌ی باستانی بختک لیلان واقع در ملکان توسط پیمانکار سازمان میراث فرهنگی استان، اظهار کرد: هیچ گونه تخریبی در این قلعه وجود ندارد بلکه اقدامات اکتشاف و مرمت این قلعه براساس طرح ارائه شده از سوی محققین دانشگاه تهران و شورای راهبردی قلعه‌ی بختک،  انجام می‌شود.

وی ادامه داد: با توجه به این‌که آثار تاریخی بسیار حساس بوده، اکتشاف و مرمت این اثر تاریخی نیز توسط افراد باتجربه و زیر نظر پایگاه ملی قلعه و با نظارت شورای راهبردی انجام می‌شود، طی آخرین بازدید از این قلعه، تمامی مراحل بازسازی و مرمت این قلعه به طور کارشناسی براساس مصوبات شورای راهبردی و زیر نظر پایگاه‌های ملی میراث فرهنگی انجام می‌شود.

وی یادآور شد: با توجه به گستردگی عرصه‌ی قلعه‌ بختک لیلان، مراحل مرمت و بازسای آن به مرور زمان انجام می‌شود برای این‌که بتوانیم از این مکان تاریخی محافظت کنیم، پیش بینی می‌شود با استقرار وسیع پایگاه ملی در قلعه شهر، کل عرصه تا 10 سال آینده کشف شده و برای بازدید گردشگران فراهم شود.

دیوار خشتی حفاظتی قلعه بختک در حال ساخت است

مدیر پایگاه میراث فرهنگی قلعه بختک لیلان نیز از تداوم اقدامات حفاظتی و ساماندهی قلعه تاریخی در شهرستان ملکان خبر داد.

"وحید خادمی" با بیان این‌که مراحل حفاظت و ساماندهی آثار معماری "قلعه تاریخی بختک" در حال اجرا است، ادامه داد: سال های گذشته، عملیات کاوش در این محوطه تاریخی انجام شده و اکنون اقدامات حفاظتی و ساماندهی آثار معماری این قلعه تاریخی در حال اجراست.

وی با بیان این‌که طی سال‌های گذشته در اطراف قلعه بختک دیوار کاهگلی حفاظتی ساخته شده بود، گفت: پس از اتمام کاوش ها و آغاز اقدامات ساماندهی، دیواره کاهگلی پیرامون آثار معماری این قلعه جهت حفاظت از تغییرات آب و هوایی ساخته شد، تا در مراحل بعدی دیواره حفاظتی خشتی جایگزین آن شود.

خادمی با بیان این‌که دیوار خشتی حفاظتی قلعه بختک در حال ساخت است، اظهار کرد: با توجه به شرایط جوی شهرستان و لزوم حفاظت بیشتر آثار معماری از تغییرات اقلیمی دیوار کاهگلی که پیش از این طی سال های گذشته ساخته شده بود تخریب و دیوار خشتی حفاظتی پیرامون دیوار و برج اصلی این قلعه در حال ساخت است.


گفتنی است؛ شهر باستانی لیلان که پس از اسلام به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین و مهم‌ترین شهرهای آذربایجان مطرح می‌شد، بر اثر زلزله‌ها، سیل‌ها و سایر بلایای طبیعی از بین رفته ‌است و امروزه تنها شهری متروکه در معرض دید قرار دارد. در سال‌های اخیر هم با توجه به باستانی بودن منطقه، کاوشگران و مورخان بسیاری در محل شهر باستانی لیلان مشغول به تحقیق و جستجو شده‌اند.

لِیلان جنوبی‌ترین شهر استان آذربایجان شرقی و مرکز اداری بخش لیلان، شهرستان ملکان است.

این شهر در ۲۰ کیلومتری جنوب‌شرق ملکان،‌ ۱۶۳‌کیلومتری جنوب‌غرب تبریز و ۶۷۸ کیلومتری شمال‌غرب تهران واقع ‌است.

گزارش از: لیلا جلیلی، خبرنگار ایسنا، منطقه آذربایجان شرقی 

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری قلعه بختک لیلان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۲۰۴۹۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استاد موسیقی شمال خراسان را بهتر بشناسیم

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای خراسان شمالی عیسی قلی پور افتخارات زیادی در جشنواره¬های داخلی و خارجی کسب کرد ه از جمله حضور و اجرا در جشنواره موسیقی فجر، جشنواره پیران چنگی و ده¬ها جشنواره ملی، منطقه¬ای، استانی و شهرستانی و همچنین داوری در چندین جشنواره از جمله فعالیت‌های این استاد موسیقی مقامی بود.
استاندار خراسان شمالی، مدیرکل صدا و سیمای استان و مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، درگذشت این هنرمند موسیقی مقامی استان را به خانواده ایشان و جامعه هنری استان تسلیت گفتند.
مراسم تشییع پیکر استاد قلی پور فردا شنبه ۱۵ اردیبهشت ساعت ۱۰ صبح از مقابل سالن گلشن بجنورد برگزار می‌شود.

دیگر خبرها

  • خبر صدور مجوز ساخت و ساز در قلعه اولتان کذب است
  • نوبت مرگ کوره‌های قاجاری رسیده است؟
  • اسوههای زندگی را با این کتاب بشناسیم
  • ثبت اثر تاریخی در جواهرده رامسر در فهرست آثار ملی کشور
  • ۹۴۰ اثر تاریخی زنجان در فهرست آثار ملی ثبت شده است
  • آثار تاریخی مکشوفه در گذر کمرزرین، گویاترین زبان تاریخ اصفهان است
  • از سند ثبت ملی بافت تاریخی روستای بیابانک رونمایی شد
  • استاد موسیقی شمال خراسان را بهتر بشناسیم
  • آثار عیلامی در خطر تعرض است؟
  • واکنش نشریۀ 29 ساله به حذف سریال «حشاشین» از شبکۀ نمایش خانگی/ علاقه ایرانیان به داستان حسن صباح تاریخی است؛ نسازی، می‌سازند(+ جلد)